Трябва ли да се доверим на очите си?

Както е известно, на периферното зрение е отговорено за 190 градуса от зрението на човека. То обаче далеч не е съвършенно и понякога ни кара да виждаме това, което в реалния живот не съществува. Ние  решихме да ви го докажем.
Всичко, което трябва да направите е само непрекъснато гледате на кръстчето в центъра на картината. Ще видите как вашето периферно зрение превръща обикновените хора в чудовища.

Лицата започват да се изкривяват, не е ли вярно? И колкото по-дълго ние гледаме в център на картината, толкова по-силно се изкривяват. Защо се получава така? Всичко е наред.
В ретината на нашето око има такава област, която се нарича жълто петно. Нейната особеност се състои в това, че в нея се намира най-голям брой рецептори, благодарение на които можем по-ясно да видим определена област. Нека да наречем тази област, например, основното зрително поле. Тя е около 10% от целия диапазон на нашата визия и изявява това, върху което директно съсредоточен нашия поглед.
В този случай в нашия най-силно зрителното поле се е съсредоточило само върху тъмната област с бял кръст. И мозъка се опитва да вземе информация от други източници извън тази основна област. И това е само движещи се картини от дясно и от ляво. Тези източници не са толкова “надеждни”, и мозъка се опитва да ги свърже в едно изображение. При това, той се опитва да обработи снимки за много кратко време, тъй като изображението се променя бързо. По този начин се губи способността за разпознаване на лица, и на мозъка чисто и просто се свързва с черти на различни хора в едно цяло, заради това, ние и виждаме чудовища.

0 ответы

Ответить

Хотите присоединиться к дискуссии?
Приглашаем поучаствовать!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>